opc_loader

Menu

Bogolan wanddoek

Bogolan wandkleed

Afm: 170 X105 cm

Bogolan is een traditionele verftechniek met behulp van modder en planten op katoenen stoffen. Die bogolantechniek wordt al sinds mensenheugenis beoefend door verschillende West-Afrikaanse landen, waaronder  Mali. Bogolan is een Bambara woord  van bogo dat ‘klei’ dat betekent en van lan dat  ‘van’  betekent; dus van klei gemaakt en Bambara de meeste gesproken taal in Mali.

Bogolan doek wordt opgebouwd uit handgeweven katoen in lappen en daarna, worden eerst gewassen en daarna gedompeld in een bad met een aftrekstel van fijngemalen (medicinale) bladeren, boomschors of takjes. De bladeren van de  kalaboom leveren gele kleurstof, de schors van de wilde krent levert roodbruine kleurstof en de indigostruik levert blauwe kleurstof. Daarmee kunnen door mengen en meerdere keren dompelen in baden veel verschillende achtergrondkleuren worden verkregen. Deze kleurtechniek heet basilan.

IJzerhoudende modder uit de rivier wordt lange tijd bewaard in een pot, zodat alle organische stoffen kunnen afbreken. Tijdens dit proces komen ijzerzouten vrij die bij het verven voor de donkere kleur zorgen

Na het verven van de lappen worden daarop de motieven aangebracht met behulp van de ijzerhoudende klei uit de rivier. Meestal wordt het modderpapje direct vanuit de vrije hand met een bamboestokje op de stof aangebracht. Soms echter wordt een mal gebruikt.
Als het verven klaar is moet de stof een dag drogen. Daarna wordt de modder eruit gespoeld.

Bogolan is sterk verbonden met het sociale leven in Mali. De symbolische beeldtaal die bijvoorbeeld op kleding wordt geschilderd, vertelt iets over de situatie van de drager of eigenaar ervan: is iemand getrouwd of huwbaar, weduwnaar, zwanger of net vader geworden.

 

90,00
  • Handgemaakte Afrikaanse kunst en mode
  • Breed assortiment, inclusief authentieke sieraden
  • Persoonlijke service
Bogolan wanddoek heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Review plaatsen
Bogolan wanddoek
Review plaatsen

Meest recente reviews

Laatst bekeken items